30 prostych przepisów na sałatki

Czytaj dalej
Fot. istockphoto
redakcja Gazety Lubuskiej

30 prostych przepisów na sałatki

redakcja Gazety Lubuskiej

Proste w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Częściej pojawiają się w letnim menu. Sałatki mogą posłużyć jako danie główne oraz jako dodatek.

1. Sałatka z kurczakiem, pistacjami i sosem malinowym

Składniki: garść dowolnej sałat, 1 mała czerwona cebula, 1 mała żółta papryka, 1 pomidor, 1 filet z kurczaka, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 ząbek czosnku, garść orzechów pistacjowych, sól, pieprz. Sos: garść malin, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżka octu balsamicznego.
Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki, cebulę pokroić w półtalarki, paprykę w paski, a pomidora w ósemki. Kurczaka pokroić w grube paski i natrzeć oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem, papryką słodką wędzoną, solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po upływie tego czasu kurczaka usmażyć na oliwie, tak aby się zarumienił. Składniki na sos umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Pokrojone warzywa połączyć z kurczakiem, polać sosem malinowym i posypać rozgniecionymi pistacjami.
Aleksandra

2. Sałatka z kurczakiem i grzankami

Składniki: 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat z rukolą, 1 filet z kurczaka, 1 kromka chleba razowego, 1 pomidor, 1 cebula czerwona, 1/2 ogórka zielonego, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki kukurydzy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie: Filet z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 180 stopni lub smażymy na patelni na złoty kolor. Kromkę chleba kroimy na małe kosteczki i podsmażamy na suchej patelni na bardzo małym ogniu, do momentu aż grzanki będą chrupkie. Jogurt naturalny mieszamy ze szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu. Ogórka i cebulę kroimy w półtalarki, pomidora zaś w cienkie paski. W misce układamy sałatę, pomidora, ogórka, kurczaka, kukurydzę i cebulę. Przygotowane warzywa polewamy sosem szczypiorkowym i posypujemy pokrojonym w kostkę kurczakiem i grzankami.
Aleksandra

3. Sałatka z jajkiem

Składniki: 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat, 1 jajko ugotowane na twardo, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cebula, 1 duży pomidor, garść ziaren słonecznika.
Sos: 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryn, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Jajko i pomidora kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę i ogórka kroimy w półtalarki, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone warzywa układamy na talerzu wypełnionym sałatą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (najlepiej umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i intensywnie potrząsać). Sałatkę oblewamy przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem.
Aleksandra

4. Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej, 100 g makaronu penne, 100 g wędliny drobiowej, 1/2 puszki kukurydzy, 5 kawałków papryki marynowanej, 4 ogórki marynowane, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 soku z cytryn, szczypta soli, szczypta cukru, 3 łyżki oleju.
Przygotowanie: Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę.
Składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek Całość dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę gotowym dressingiem.

5. Sałatka z pomarańczą i burakami

Składniki: 4-6 łyżek dressingu, 1 czerwony burak, 2 średnie pomarańcze, 1 owoc granatu, 1 świeży ogórek, 100 g roszponki, garść orzechów włoskich, 100 g koziego sera.
Przygotowanie: Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Następnie obierz pomarańcze, usuń białą skórkę i pokrój owoce na segmenty. Granat natomiast przekrój na pół i wyjmij ze środka ziarenka z miąższem. Kozi ser pokrój w drobne kostki. W plastikowym pudełku ułóż liście roszponki, dodaj buraki, owoce i kozi ser.
Gotową sałatkę dodatkowo skrop dressingiem i posyp delikatnie rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

6. Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

Składniki: zielona sałata lub mix sałat, 1 mały ogórek, 100 g pomidorków koktajlowych, 1 mały pęczek rzodkiewki, 2 jajka ugotowane na twardo, 100 g wędzonego boczku, sos serowy, świeże zioła np. tymianek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Rzodkiewkę i ogórka pokrój na plasterki, pomidorki oraz jajka na ćwiartki. Boczek potnij na drobną kostkę, a następnie podsmaż na suchej patelni. Porwij sałatę na mniejsze kawałki i przełóż ją do miski. Dołóż pozostałe warzywa, jajka oraz boczek. Posyp solą , pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość polej serowym sosem.

7. Kolorowa sałatka z brokułów i pędów bambusa

Składniki: 1 brokuł, 1 puszka pędów bambusa, 4 suszone pomidory, 2 ogórki kiszone, puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, sól morska oraz pieprz, 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów.
Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, pędy bambusa odcedzamy i kroimy na mniejsze paski. Następnie odcedzamy kukurydzę, kroimy cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy je zalewą z suszonych pomidorów, dodajemy soli i pieprzu. Przed podaniem wkładamy na kilka minut do lodówki.

8. Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej, szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 6-7 pomidorków koktajlowych, 12 czarnych oliwek, 50 g dobrej jakościowo podsuszanej kiełbasy, garść świeżego szpinaku; dressing: 4 łyżki oleju z pestek dyni, sok z ćwiartki cytryny, łyżeczka miodu lipowego, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie sezam i czarnuszka do posypania.
Przygotowanie: Składniki dressingu połączyć. Pomidorki przekroić na połówki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem i podawać. Polecam sałatkę posypać sezamem i czarnuszką.
Marta Urbańska

9. Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści rukoli, 4 plastry młodej cukinii, 1/2 czerwonej cebuli, 1/4 żółtej papryki, 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego, łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego. Sos winegret: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, 4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej.
Przygotowanie: Sałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem. Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się chrupiące.
Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy

10. Sałatka z krewetkami, awocado i pomidorkami

Składniki: 20 krewetek tygrysich, 1 awocado, 2 cebulki dymki, 12 pomidorków cherry, 3 łyżeczki pesto z pomidorami, 2 łyżki soku z cytryn, oliwa, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj dokładnie sok z cytryn Limmi, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek extra vergine Olitalia. Następnie pokrój w plastry avocado, posiekaj drobno cebulkę dymkę, przepołów pomidorki cherry i dorzuć całość do miski. Dodaj do tego 3 łyżeczki Pesto Ponti z pomidorami. Krewetki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Na talerzu ułóż sałatę, a na jej wierzchu połóż krewetki wraz z warzywami.

11. Sałatka z kokardkami

Składniki: 350 g makaronu kokardki, 250 g pomidorków cherry, czerwona papryka, garść świeżej bazylii, 2 słoiki tuńczyka w oliwie 160 g, 40 g czarnych oliwek, 200 g mozzarelli, oliwa, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą i ponownie dokładnie odcedź. Pokrój pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozzarellę w kosteczkę, a tuńczyka odcedź i połącz wszystkie te składniki w dużej misce doprawiając oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wymieszaj z zimnym makaronem. Podawaj jako sałatkę.

12. Witaminowa sałatka

Składniki: jajka, kalafior, pomidor, brokuł, szczypiorek.
Przygotowanie: Jajka,kalafior i brokuł ugotować. Jajka i pomidory pokroić na ósemki a kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Dodać pokrojony szczypiorek. Układać na przemian i zalać sosem czosnkowym.
Anna Marcinkowska

13. Sałatka śledziowa

Składniki: 5 płatów śledzia, 2 cebule, puszka mała ananasa, 1 paczka orzechów włoskich - posiekanych, 4 ogórki konserwowe, seler surowy starty (objętość tyle samo, co śledzi), zioła prowansalskie, cukier, sól, ocet do smaku, majonez do połączenia składników.
Przygotowanie: Składniki pokroić w kostkę, dodać orzechy, majonez, starty seler i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Koło Gospodyń Wiejskich „Lesznianki”

14. Sałatka makaronowa

Składniki: penne - 250 g, pomidorki koktajlowe - 8 szt., brokuł - 1 szt., ogórek zielony - 1 szt., cebula - 1 szt., czosnek - 1 ząbki, 2 łyżki oliwy, oregano, bazylia, pieprz, sól.
Przygotowanie: Penne gotujemy, a następnie odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Różyczki brokułów gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki, ogórka, cebulę i ząbek czosnku siekamy na mniejsze części. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z czosnkiem na patelni. Wszystkie produkty po ich całkowitym ostudzeniu mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy do tego 2 łyżki oliwi oraz przyprawy do smaku według uznania.

15. Sałatka z kaszą kuskus

Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 ogórek zielony, 100 g sera feta, orzechy włoskie, pietruszka - do ozdoby. Składniki dresingu: olej rzepakowy, cytryna, sól i pieprz, cukier.
Przygotowanie: Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić). Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki. W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.

16. Sałatka winogronowa

Składniki: 200 g winogron zielonych, 200 g winogron czerwonych, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów włoskich, 150 g sera pleśniowego. Sos: sok z jednej cytryny, łyżka miodu, 1 mała papryczka chili, 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich, szczypta kurkumy.
Przygotowanie: Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę. Wykonanie sałatki: Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

17. Sałatka z tuńczykiem

Składniki: 100 g ryżu parabolicznego, 2 garście groszku świeżego lub mrożonego, papryka świeża czerwona, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 puszka tuńczyka w kawałkach sosie własnym (130 g), sos czosnkowy, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Dodać zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i cząstki tuńczyka. Doprawić do smaku pieprzem, dodać sos czosnkowy i wymieszać.
Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

18. Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi warzywami

Składniki: 2 garście świeżego szpinaku, 1 papryka, 1 mała cukinia, 30 pomidorków koktajlowych, 20 kulek małych mozzarelli, sos sałatkowy, 6 łyżek jogurtu, dodatkowo garść czarnych oliwek, odrobina oleju do skropienia warzyw.
Przygotowanie: Paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i ugrillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka.
Monika Piekarska

19. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi

Składniki: 3 garście porwanej sałaty, 10 pomidorków koktajlowych żółtych, 14 pomidorków koktajlowych czerwonych, 100 g fety, 4 łyżki słonecznika, 6 łyżek oleju, przyprawa do sałatek.
Przygotowanie: Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka i skropić olejem.
Monika Piekarska

20. Sałatka z grillowaną papryką

Składniki: 1 średnia papryka czerwona, 1 średnia papryka żółta, 3 garście mieszanki sałat, 10 pomidorków koktajlowych, 10 czarnych oliwek, 100 g fety, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody.
Przygotowanie: Składniki na dwa talerze. Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i ugrillować - ja ugrillowałam na grillu węglowym. Na talerzach ułożyć sałatę - ja dałam masłową, rukolę i roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka fajna kompozycja. Sos sałatkowy wymieszać z olejem i wodą, przed podaniem skropić sałatkę.
Monika Piekarska

21. Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

Składniki: 6 średnich ogórków kiszonych, 1 średnia czerwona cebula, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 200 g łuskanego słonecznika,sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Ogórki pokroić w ćwierć-plasterki lub grubszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kukurydzę odsączyć i przepłukać. Szczypior posiekać. Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl

22. Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem

Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze), 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone), 3-4 plastry wędzonego boczku, 2 średnie pomidory, niewielka kiść winogrona, pół czerwonej papryki. Sos: 50-70 ml oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki dobrej musztardy, 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (lub młotkowanego), opcjonalnie 1 łyżeczka płynnego miodu.
Przygotowanie: Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski dowolnej długości i szerokości. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, również dowolnej wielkości. Opłukane winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Polać sosem.
Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki razem połączyć do uzyskania jednolitego sosu. Proporcje podałam orientacyjnie, dobierzcie swój smak i jego intensywność. Ważne, żeby oliwa była dobrej jakości. W ostateczności użyjcie oleju, ale niech on też będzie wysokiego gatunku. Na końcu dodać kawałki piersi z kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl

23. Sałatka z rukoli, pomidora i rzodkiewki z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca

Składniki: rukola, rzodkiewki,pomidory, garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca, oliwa z oliwek - użyłam pikantnej oliwy z chili.
Przygotowanie: Proporcji nie podaję, u mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl

24. Sałatka z jarmużem, marchewką i orzechami

Składniki: 100 g świeżego jarmużu, 3 średnie marchewki, 4-5 większych ząbków czosnku, 2 średnie czerwone cebule, 1 papryczka chili, 3-4 łyżki oleju, 2/3 szklanki włoskich orzechów.
Przygotowanie: Jarmuż opłukać w zimnej wodzie, oderwać zgrubiałe łodyżki. Osuszyć na czystej ściereczce lub w suszarce do warzyw.
Orzechy posiekać niezbyt drobno i uprażyć na suchej patelni. Marchew obrać i pokroić w cieniutkie plasterki - ja pomogłam sobie obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek obrać i również pokroić cienko w plasterki. Papryczkę rozkroić, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić papryczkę, cebulę i czosnek - przesmażyć krótko. Zdjąć z patelni do miski. Wlać kolejna 1 łyżkę oleju i podobnie krótko przesmażyć marchew - zdjąć z patelni do miski z papryczką, cebulą i czosnkiem. Na patelnie wlać resztę oleju i wrzucić jarmuż - powinien się również krótko i lekko przesmażyć.Wszystko razem wymieszać wraz z uprażonymi orzechami. Nie solić. Podawać gorące lub po przestudzeniu.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl

25. Sałatka z serem i fasolką

Składniki: 300 g fasolki szparagowej, ser żółty kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych, sałata strzępiasta zielona, sałata strzępiasta czerwona, świeże zioła.
Przygotowanie: Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillujemy kawałki sera. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidorki. Całość mieszamy z fasolką szparagową i serem. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec skrapiamy oliwą.
Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

26. Orzeźwiająca sałatka

Składniki: ser żółtyw plasterkach, sałata strzępiasta zielona, sałata strzępiasta czerwona, roszponka, pomidor, winogrona zielone, filet z kurczaka, pestki granatu, sól, pieprz, oliwa, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Przygotowanie: Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.
Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

27. Ogórkowo-szczawiowa

Składniki: 2 świeże ogórki, 1 pęczek koperku, 2 garście szczawiu, 80 ml wody, 1 łyżeczka miodu, 50 ml oleju, sos koperkowy, sól do smaku.
Przygotowanie: Ogórka ze skórką pokroić w cząstki, a szczaw i koper grubo posiekać. Wodę zagotować, lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód, a następnie dodać olej oraz sól do smaku. Polać obficie sałatkę i wymieszać. Po wierzchu polać sosem.

28. Seler naciowy z fasolą

Składniki: 6 łodyg selera naciowego, 3 jajka, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki czerwonej fasoli, 1 mała puszka ananasa, 15 dag sera żółtego, 100 g szynki gotowanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie: seler myjemy, osuszamy następnie kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo, ostudzone obieramy, kroimy w kosteczkę. Z wody osączamy kukurydzę, fasolę oraz ananasa. Ser oraz szynkę kroimy w kostkę 1 cm. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy pokrojony drobniutko czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem polewamy po sałatce. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
KGW Janczewo, www.kgwjanczewo.blogspot.com

29. Sałatka ogórkowa

Składniki: 3 świeże ogórki, 1 duża czerwona papryka, pęczek szczypioru, kilka kwiatków nasturcji. Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie: Ogórki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Paprykę opłukujemy, usuwamy nasiana, kroimy w kostkę, szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce. Produkty na sos mieszamy dokładnie ze sobą, powstałym sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem dodajemy opłukane kwiaty nasturcji delikatnie.
KGW Janczewo

30. Sałatka z porzeczką

Składniki: 1 główka kruchej sałaty, 1/2 szklanki czerwonej porzeczki, 2 łyżki masła, 1 łyżkę cukru.
Przygotowanie: Sałatę myjemy rozkładamy na ręczniku papierowym, aby osuszyć z nadmiaru wody. Masło rozgrzewamy na patelni i kładziemy opłukane owoce czerwonej porzeczki, wsypujemy cukier, podsmażamy ok. 3 minut. Sałatę układamy na talerz posypujemy solą, pieprzem świeżo mielonym, polewamy podsmażoną porzeczką.
KGW Janczewo

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.