50 przepisów z jajkami

Czytaj dalej
Fot. IStockPhoto
red.

50 przepisów z jajkami

red.

Przepisy na potrawy z jajkami.

Wielkanocne jaja faszerowane
Składniki: 10 jajek, 50 g czerwonej papryki, 50 g żółtej papryki, 50 g
kukurydzy konserwowej, 50 g marchewki, 50 g ziemniaka, 50 g pietruszki, 4 listki rukoli, 4 łyżki majonezu, pieprz, sól
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Umyte, osuszone papryki pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę ugotować. A ziemniaka ugotować osobno. Rukolę podzielić na mniejsze kawałki. Ugotowane do miękkości, ostudzone warzywa pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na ćwiartki jajek ułożyć sałatkę.
Monika Gorowa

Jajka faszerowane szynką
Składniki: 2 jajka, 2 plasterki szynki, kiełki brokuł, 1 łyżeczka majonezu, tarty chrzan do smaku, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Przekroić na pół i oddzielić żółtka od białek. Z białek powstaną nam takie małe łódeczki. Żółtka, szynkę oraz kiełki drobno pokroić. Wymieszać z majonezem, tartym chrzanem oraz solą i pieprzem. Wszystko najlepiej jeszcze posypać pokrojonym szczypiorkiem lub kiełkami.
Karina

Pasta z wędzonej makreli i jajek
Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela, 1 cebula czerwona, 3 ogórki konserwowe w curry, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki majonezu
A przygotowanie: Rybę wędzoną oczyścić z ości oraz skóry. Makrelę, obraną cebulę, jajka oraz ogórki, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miseczki i przyprawić. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Odstawić na minimum 1 godzinę przed podaniem.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa

Jajka z niespodziankami
Składniki: Ugotowane jaja na twardo, drobno pokrojona rzodkiewka, szczypiorek, szynka, żółty ser, papryka, kiszone ogórki, 2 łyżki majonezu, szczypta czerwonej słodkiej papryki, czarne oliwki, natka pietruszki oraz krewetki koktajlowe usmażone wcześniej na odrobinie oliwy z czosnkiem- do dekoracji
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na połówki. Wyciągnąć żółtka i rozdrobnić je. Następnie posolić, zmieszać z majonezem i szczyptą czerwonej papryki. W połówkach umieścić pokrojone warzywa, wędliny, serek. Następnie położyć na to majonez wymieszany z żółtkami. Dekorujemy jajka natką pietruszki i krewetkami.
Magdalena Konsewicz

Pieczarki z tuńczykiem i jajkami
Składniki: 200 g pieczarek, 1 puszka tuńczyka w oleju, 3 jajka, 1 cebula czerwona, 2 łyżki kukurydzy, sól i pieprz do smaku, kilka oliwek do dekoracji
Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki. Blanszować ok. 2 minut we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Do miski włożyć przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki kukurydzy i kawałki tuńczyka z puszki. Przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Delikatnie wymieszać i udekorować oliwkami.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa

Jajka wędzone
Składniki: 10 jajek, sól lub sól wędzona do smaku, woda
Przygotowanie: Do garnka wkładamy 10 jajek. Zalewamy je wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy około 10-25 minut na twardo. Przelewamy zimną wodą i zostawiamy by wystygły. Wyjmujemy, osuszamy. Kilka jajek obieramy ze skorupek. Jedne i drugie umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20 stopni i stopniowo podnosimy ją nie przekraczając 45 stopni. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą
bursztynowego koloru Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury by, jajka nie popękały, zaś aromat z wędzenia wnikał do środka jajka. W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.
Mariola Grzęda

Awokado zapiekane z jajkiem
Składniki na 1 porcję: 1 dojrzałe awokado, 2 jajka, odrobina twardego żółtego sera, sól. Dodatkowo: papryczka chili, ok. 3 łyżki majonezu, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 duże ząbki czosnku, cytryna, plaster boczku wędzonego
Przygotowanie: Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut.Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl

Jajka na gniazdach łososiowych
Składniki : 50 g kaszki kuskus , 3 jajka ugotowane na twardo, 100 g łososia wędzonego w plastrach, majonez, sól, pieprz, kiełki rzodkiewki i słonecznika.
Przygotowanie: Kuskus zalać bulionem tak, aby poziom płynu przekraczał o 0,5 cm poziom kaszki. Odstawić na 5 minut. Jajka przekroić na pół, wydrążyć żółtka. 2 plastry łososia pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać rozdrobnione żółtka z kaszką kuskus, łososiem, majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na półmisku uformować gniazda z łososia i kiełków rzodkiewki, w środkach umieścić połówki jajek wypełnione farszem. Udekorować kiełkami.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

Kolorowa sałatka z jajkiem
Składniki : 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat, 1 jajko ugotowane na twardo, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cebula, 1 duży pomidor, garść ziaren słonecznika. Sos: 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Jajko i pomidora kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę i ogórka kroimy w półtalarki, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone warzywa układamy na talerzu wypełnionym sałatą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (najlepiej umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i intensywnie potrząsać). Sałatkę oblewamy przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem.
Aleksandra Misa

Łosoś z jajkami przepiórczymi
Składniki: 400g fileta z łososia, sól, pieprz, cukier, oliwa do pieczenia, 8 jajek przepiórczych, 200ml śmietany 12 proc. , 2 łyżki musztardy ziarnistej
Przygotowanie: Łososia wyporcjować, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w temp.120 st. C przez ok.20 minut. Ze śmietany i musztardy zrobić sos, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zrobić “sadzone” z jajek, ułożyć na łososiu i podawać polane sosem musztardowym.

Rożki z szynki z musem jajecznym
Składniki: 12 plastrów szynki konserwowej, 6 jajek na twardo, 1 pęczek szczypiorku, kilka łyżek majonezu, 1l galaretki warzywnej
Przygotowanie: Jajka przetrzeć, dodać majonez i szczypiorek. Doprawić do smaku. Z szynki zwijać rożki i do środka wkładać farsz. Układać na talerzach, dekorować majonezem i warzywami, zalewać lekko tężejącą galaretką.

Jajko w koszulce na toście
Składniki: 4 jajka, 4 kromki pieczywa tostowego, ząbek czosnku, oliwa, cytryna, masło, łyżka octu, sól, pieprz
Przygotowanie: Czosnek obrać i przekroić na pół. Pieczywo tostowe natrzeć czosnkiem. Usmażyć na oliwie grzanki. Zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę octu. Jajka wbić do miseczki i bardzo delikatnie położyć na wrzątek. Gotować około 2 - 3 minut. Każde jajko wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerz wyłożyć grzanki a na nich ułożyć po jednym jajku. Ozdobić plastrami cytryny.
Karolina Potyka

Pasta jajeczno-paprykowa
Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, 2 papryki, najlepiej konserwowe, pęczek szczypiorki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz
Przygotowanie: Obrane jaja i odsączoną paprykę miksujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy. Do przygotowanej masy jajeczno - paprykowej dodajemy pokrojony szczypior, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Najlepiej podawać do pieczywa.
Monika Grzelczak

Jajka po szkocku
Składniki: 550 g mięsa mielonego z łopatki, 7 małych jajek, olej do smażenia, bułka tarta, sól z pieprzem
Przygotowanie: 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić pozostałe jajo, dodać 3 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotową mięsna masa oblepić ugotowane jajka, uformować kule lub kształt jajka a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno.
Monika Piekarska

Parówkowe serca z jajkiem
Składniki: 4 parówki, 4 jajka, 2 witki szczypiorku, 4 małe wykałaczki do owoców, pieprz i sól, łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie: Parówki rozkroić w poprzek, uformować serce, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć parówki. Wbić w środek każdego ,,serca’’ jajka i smażyć około 5 minut. Pod koniec smażenia przyprawić pieprzem i solą, oraz posypać umytym, osuszonym, posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem na talerz wykroić przy brzegach parówek fragmenty usmażonego jajka, aby ładnie wyglądały ,,serca’’ na talerzach.
Monika Gorowa

Cukinia z sadzonym jajkiem
Składniki: 1 średnią cukinie, 3 łyżki masła, 1 łyżka bułki tartej,1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko
Przygotowanie: Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Wkładamy do niej łódeczki cukinii. Gotujemy ok.3 minut. Następnie wykładamy cukinię na talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła, polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wbijamy jajko i przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią.
KGW janczewo.blogspot.com

Galaretki drobiowe z jajkiem
Składniki: pół kurczaka, jajko ugotowane na twardo, marchewka, domowy rosół gotowany na kurczaku z włoszczyzną, 2 łyżki żelatyny, listki bazylii bądź pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Mięso oddzielić od kości, pokroić. Żelatynę rozpuścić w litrze gorącego bulionu. W filiżankach ułożyć po plasterku gotowanego jajka, kawałki marchewek i listki bądź inną posiekaną zieleninę. Przyprawić pieprzem. Dodać kurczaka i zalać bulionem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Marta Urbańska

Jajka z ćwikłą
Składniki: 3 jajka kurze, 2 kopiaste łyżki dobrego majonezu, 1 łyżeczka ćwikły z chrzanem, zielona pietruszka ewentualnie por
Przygotowanie: Przygotowanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do miseczki dajemy majonez i ćwikłę z chrzanem. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka przekrawamy na pół wzdłuż i na każdą połówkę wykładamy różową masę. Układamy na talerzu, dekorujemy i podajemy na śniadanie. Ewa Szymczak

Frittata z warzywami
Składniki: 8 jajek , warzywa (brokuł, papryka czerwona i żółta, kukurydza i co tylko lubicie, sól, pieprz, ewentualnie zioła, trochę oliwy
Przygotowanie: Warzywa kroimy, smażymy i przyprawiamy do smaku. Przekładamy je na posmarowaną oliwą blaszkę i zalewamy rozbełtanymi jajkami. Warto pamiętać, by obficie posolić, bo niesłone jaja mogą zepsuć cały obiad. Wstawiamy to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C na jakieś
15-20 minut. Olga

Jajka faszerowane

tuńczykiem
Składniki: 1 puszka (180 g) tuńczyka w oleju - najlepiej słonecznikowym, 6 jajek ugotowanych na twardo, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 średnia dymka lub szalotka, 1 łyżka dobrego majonezu, 1 łyżeczka ulubionej musztardy, sól, pieprz - do smaku, mielona papryka do posypania gotowych jajek
Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki farsz nakładać łyżeczką do połówek wydrążonych z żółtek jajek. Górę posypać mieloną papryką, ja użyłam płatków papryczki.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl

pomidorami z fetą
Składniki: 3 jajka, 3 suszone pomidory z oleju, 1 łyżka fety, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu (niekoniecznie), kilka listków świeżej bazylii, pieprz, chili i ewentualnie sól, kiełki
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem razem z serem feta i majonezem. Dodać jogurt, posiekane drobno suszone pomidory i bazylię. Doprawić dodając przyprawy, wymieszać. Wypełniać białka łyżeczką. Udekorować kiełkami. Schłodzić w lodówce.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

pieczarkami
Składniki: 6 jajek, 15 dag pieczarek, 3 dag tłuszczu, sól, pieprz, pół pęczka natki pietruszki lub koperku, majonez, liście sałaty do dekoracji
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka. Oczyszczone pieczarki drobniutko kroimy(najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach), podsmażamy na tłuszczu i studzimy. Pieczarki i żółtka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Przyprawiamy do smaku sólą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki lub koper. Do masy dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy. Masą napełniamy puste białka.
Irena

łososiem lub makrelą
Składniki: 5 jajek, 5 dag wędzonego łososia lub makreli, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki koperku, sól, pieprz czarny mielony, plasterki cytryny, gałązki koperku.
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Masło, musztardę, żółtka, sok z cytryny i koperek utrzeć na gładką masę. Doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do szprycy. Do każdej połówki jajka włożyć mały plasterek ryby tak, aby zostało wgłębienie. We wgłębienie wycisnąć rozetkę z masy żółtkowej. Jajka ułożyć na półmisku, przybrać ćwiartką plasterka cytryny i koperkiem.

łososiem
Składniki: 5 jajek, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz świeżo zmielony, szczypiorek do dekoracji,10 plasterków szynki, 2 łyżki kawioru czarnego, szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki i przekrajamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka i przekładamy je do naczynia. W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Połówki jajek napełniamy masą, owijamy plastrami szynki i dekorujemy odłożonym łososiem oraz kawiorem i szczypiorkiem. Jaja przed podaniem chłodzimy.
KGW janczewo.blogspot.com

groszkiem
Składniki: 6 jajek, sól i pieprz, 2 łyżki majonezu, groszek z puszki
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Z ostudzonych wyciągamy żółtka, dodajemy do nich pół puszki groszku, 2 łyżki majonezu i sól oraz pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem i rozdrabniamy. Gotową masę wkładamy do jajek. Jeśli masa wyjdzie nam za sucha, możemy dodać jeszcze odrobinę majonezu.

ogórkiem i pomidorem
Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, ogórek, pomidor, szczypiorek, majonez, sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka kroimy na połówki, wyciągamy żółtka i drobno siekamy. Łączymy wszystko z majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz dzielimy na dwie części, do jednej dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, a do drugiej pomidora i nadziewamy jajka.
KGW "Zawadzianki"

ogórkiem kiszonym
Składniki: 6 dużych jajek, 2 nieduże ogórki kiszone, 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka masła, sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dobrze odcisnąć. Żółtka utrzeć z masłem. dodać starty ogórek, szczypiorek i koperek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć do jajek.
KGW "Zawadzianki"

żółtym serem i pieczarkami
Składniki: 6 dużych jajek, 7 pieczarek, kawałek żółtego sera, sól i pieprz do smaku, masło, odrobina byłki tartej
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Na tarce zetrzeć pieczarki i osobno żółty ser. Na maśle usmażyć pieczarki, na sam koniec dodać ser i przyprawić. Dosypać odrobinę bułki tartej, wymieszać. Ostudzony farsz nałożyć do jajek.
Ewa M.

oliwkami
Składniki: 6 dużych jajek, słoiczek zielonych oliwek, sól i pieprz, majonez
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Każde przekroić wzdłóż na pół i wyjąć żółtka. Oliwki drobno posiekać. Dodać do nich żółtka i wymieszać.Doprawić do smaku i dodać łyżkę majonezu. Wymieszać i nakładać do jajek.

suszonymi pomidorami i pieczarkami
Składniki: 6 jajek, szklanka drobno posiekanych pieczarek, pół cebuli, 4 suszone pomidory plus 2 łyżki oliwy z pomidorów, łyżka szczypiorku, łyżka rzeżuchy, sól, świeżo mielony czarny pieprz, sałata
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Przekroić na połówki. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć posiekaną cebulę razem z pieczarkami, przestudzić. Pomidory posiekać, wymieszać z pieczarkami oraz roztartymi żółtkami z jajek. Dodać posiekany szczypiorek i rzeżuchę, przyprawić do smaku. Nadziać jajka. Na talerzu ułożyć listki sałaty, połówki faszerowanych jajek, całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Marta Urbańska

na ostro
Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, 50 g sera żółtego, garść drobno posiekanego szczypiorku, łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub pół łyżeczki chili w proszku, 1 łyżka bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie: Jajka przeciąć na połówki i wyciągnąć żółtka. Ser zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Żółtka dobrze rozgnieść, a następnie wymieszać z majonezem, serem, szczypiorkiem, cebulą i pastą paprykową. Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Masą wypełnić białka jajek.
Aleksandra Misa

Skorupki faszerowane
Składniki: 8 jajek, 1 łyżka masła, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, bułka tarta
Przygotowanie: 1 jajko odłożyć, resztę ugotować na twardo,a póżniej przekroić na pół. Jajka wybrać ze skorupek i drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka, sól, natkę pietruszki i koperek. Do tego trochę pieprzu i bułki tartej. Wymieszać z surowym jajkiem. Podsmażyć. Napełnić farszem skorupki, posypać tartą bułką. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Jajka w sosie
Składniki: 4 jajka, 3 ogórki korniszony, 1 mała papryka czerwona, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 1 czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta papryki mielonej ostrej, sól i cukier do smaku
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Przekrajamy na pół, układamy na półmisku. Ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem, przyprawiamy i mieszamy. Polewamy po jajkach. Dekorujemy sałatą oraz świeżym ogórkiem.
KGW Janczewo

Sos tatarski
Składniki : słoiczek majonezu, 2 jajka ugotowane na twardo, grzybki marynowane, śliwki w occie (niekoniecznie), kapary w zalewie, 2-3 ogórki konserwowe, musztarda (niekoniecznie), cukier puder i ewentualnie sól, śmietana lub jogurt (niekoniecznie)
Przygotowanie: Wszystkie składniki drobno posikać, wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić cukrem pudrem i ewentualnie solą. Jeśli sos jest za gęsty to można dodać odrobinę śmietany lub jogurtu. Schłodzić w lodówce. Podawać do jajek i wędlin.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com

Jajka benedyktyńskie
Składniki: 4 jajka, 4 tosty, 3 łyżki octu, mała łyżeczka soli, 50 g szpinaku mrożonego, 200 ml śmietany 30 proc., 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie: Wodę zagotować w wysokim garnku, wlać ocet i posolić. Jajka wbijać na wrzątek i gotować około 3 minut. Wyjąć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak. Zalać śmietaną, zagotować i doprawić do smaku. Polewać delikatnie jajka ułożone na tostach.

Jajecznica z dodatkami
Składniki:4 jaja, 2 pieczarki, 1 mała cebula, szczypiorek, 1/4 kostki żółtego sera, sól, pieprz i wędzona papryka do smaku
Przygotowanie: Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy przyprawy. Na patelni smażymy pokrojone w plasterki pieczarki wraz z posiekaną cebulą. Gdy warzywa będą miękkie, zalewamy je jajkami i energicznie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypiorek. Na sam koniec dodajemy odrobinę startego sera żółtego. Magda

Jajka marynowane w winie
Składniki: 10 jajek , 1 czerwona papryka, 1 szklanka octu winnego białego, 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku, sól,ostra papryka mielona
Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki. Wkładamy jajka oraz paprykę do dużego słoika, przekładając na przemian. Robimy zalewę: ocet i wino doprowadzamy do wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka tak aby były przykryte. przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
kgwjanczewo.blogspot.com

Szybka sałatka
Składniki: 4 ogórki korniszony, 2 opakowania zupek chińskich, kukurydza z puszki, 5 jajek, sól, pieprz, sos sojowy, słonecznik, łyżka majonezu
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron z zupek kruszymy, dodajemy kukurydzę, pokrojone w kosteczkę ogórki i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną sosu sojowego i mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Na koniec posypujemy podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.

Schabowy z jajkiem
Składniki: 4 kotlety schabowe, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 -3 płaty papryki konserwowej, kilka ugotowanych różyczek brokuł, 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego, 2 surowe jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Paprykę konserwową i ser żółty kroimy w 0,5 cm paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuł. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuł i papryki konserwowej.
Agnieszka Gąsior

Omlet na słodko
Składniki: 4 jaja, łyżka śmietany 18 proc., szklanka mąki, szczypta soli, łyżeczka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, owoce: maliny, borówki, cukier puder, olej do smażenia
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę ze szczyptą soli. Do żółtek natomiast dodajemy łyżkę śmietany, cały czas mieszając. A do tego pianę, również delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąki, ciągle delikatnie mieszając. Dajemy jej tyle, aby powstała gładka, nie za gęsta masa. Doprawiamy przy okazji cukrem i cukrem waniliowym i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ogień zmniejszamy i czekamy aż omlet zarumieni się z jednej strony. Można go przykryć. Obracamy na drugą stronę i także czekamy. Można sprawdzić wbijając w środek wykałaczkę czy omlet się udał. Na gotowy ciepły omlet wykładamy owoce i posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Jadwiga

Kluski gryczane
Składniki: 50 dkg mąki gryczanej, 15 dkg masła, 5 jajek, sól, łyżka masła do polania
Przygotowanie: Masło utrzeć z jajkami, dodać mąki i posolić. Następnie łyżką formować kluski i wrzucać je do osolonej wody. Gotować do momentu aż będą miękkie. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem.
KgW Tuplice

Sałatka
Składniki: 1/2 opakowania mieszanki sałat, 1 jajko ugotowane na twardo, 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej papryki, 1 mała cebula, 1 duży pomidor, garść ziaren słonecznika. Sos: 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Jako i pomidora kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę i ogórka kroimy w półtalarki, a paprykę w cienkie paski. Pokrojone warzywa układamy na talerzu wypełnionym sałatą. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (najlepiej umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i intensywnie potrząsać). Sałatkę oblewamy przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem.
Aleksandra Misa

Zapiekanka z jajkiem i awokado
Składniki: 1 bułka, 2 jajka, ser camembert, 1 awokado, musztarda, sól, pieprz
Przygotowanie: Awokado, najlepiej dojrzałe i miękkie obieramy i wyciągamy miąższ. Ugniatamy go widelcem, żeby powstała papka. Dodajemy łyżeczkę musztardy, przyprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy pastą z awokado. Układamy na niej kawałki sera camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy, aż bułka się lekko zrumieni, a ser zacznie się rozpuszczać. W tym czasie na patelni robimy jajka sadzone (na maśle). Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na samym wierzchu obu połówek układamy jajka sadzone. Wierzch można jeszcze ozdobić np. kiełkami.
Anna

Naleśniki z jajkiem
Składniki: Na ciasto : 0,5 l mleka, 1 jajko, 300 g mąki pszennej, sól, cukier, olej do smażenia. Farsz: 100 g sera żółtego, 4 ogórki konserwowe, 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych, 1 pęczek szczypiorku, 1/4 główki sałaty lodowej, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany kwaśnej, sól i pieprz, jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dod ać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki.
Robert Muzyczka, mat.prasowe

Bułki z jajkiem
Składniki: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 5 dag drożdży, 2 jajka (ugotowane na twardo), 2 żółtka, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki mleka, cukier i sól do smaku, świeża papryka
Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180 st.C.
Robert Muzyczka, mat.prasowe

Galaretka
Składniki: około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy,
ogórki konserwowe, cieniutko pokrojona w plastry szynka, jajka ugotowane na twardo,zielona pietruszka

Przygotowanie: Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał. Następnie układać partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać i zalewać następną.
Małgorzata Kijowska

Jajka i grzyby
Składniki: 6 jajek ugotowane na twardo, słoiczek marynowanych podgrzybków, 3 ogórki - korniszony, mała cebula, sól, pieprz, majonez, śmietana 18 proc.
Przygotowanie: Ugotowane jajka, odcedzone grzyby i ogórki kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę prze krojeniem należy sparzyć. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżką śmietany. Dodajemy do sałatki i mieszamy.

Szaszłyki
Składniki na 2 szaszłyki: 2 duże wykałaczki, 6 małych jajek ugotowanych na twardo, 3 pomidorki koktajlowe, szczypiorek, majonez
Przygotowanie: Na wykałaczkę nadziewamy jajko, na to połówkę pomidorka. Czynność powtórzyć trzy razy. Na pomidorowych kapelusikach zrobić kropki z majonezu. Wszystko można delikatnie posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.

Jajka zapiekane w pomidorach
Składniki: dwa duże pomidory, kostka żółtego sera, dwa jajka, sól i kiełki rzodkiewki
Przygotowanie: Pomidory umyć, odkroić górę. Wyciągnąć miąższ. Do środka pomidora zetrzeć żółty ser, a na niego wbić jajko. Lekko posolić i piec w temp. 180 st. C do momentu, aż jajko się zetnie. Podawać posypane kiełkami.

red.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.