Camembert w świątecznym wydaniu
Materiał informacyjny
Składniki na 2 porcje:
- 2 sery pleśniowe La Polle Camembert 120 g od Mlekovity
- 1 jajko
- ½ kg śliwek świeżych lub opakowanie śliwek mrożonych
- bułka tarta do panierowania
- koperek
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, oregano
- 3 łyżki masła
- rukola
- odrobina oliwy do smażenia
Sposób wykonania:
- Świeże śliwki myjemy, przekrawamy na pół, jednocześnie usuwamy pestki. Śliwki mrożone należy wyjąć z zamrażalnika dzień wcześniej. Umieszczamy je w szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki, by rozmroziły się przez noc.
- Jajko roztrzepujemy widelcem.
- Sery camembert La Polle przekrawamy na pół, tak by z każdego powstały dwa talarki. Panierujemy je w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oliwie zmieszanej z masłem w proporcji 1:1.
- W obsmażonych talarkach sera delikatnie robimy wgłębienia, w których umieszczamy śliwki. Posypujemy je niewielką ilością czosnku, oregano, soli, pieprzu i drobno posiekanego koperku.
- Każde dwa talarki sera ze śliwkami składamy jak kanapkę i dusimy na patelni przez 5 minut.
- Porcje sera natychmiast podajemy, dekorując je wcześniej listkami rukoli.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!