Chef kuchni Paweł Albrzykowski: Białostoczanie są spragnieni smaków Azji

Czytaj dalej
Fot. Piotr Łozowik
Maria Mazurek

Chef kuchni Paweł Albrzykowski: Białostoczanie są spragnieni smaków Azji

Maria Mazurek

W Białymstoku gotuje "polski król chińskich kucharzy" - Paweł Albrzykowski. To gwiazda w świecie gastronomii. Chef jest ojcem kilku restauracji w kraju i autorem wielu książek dotyczących kuchni azjatyckiej, w tym najnowszej "Czas na Azję", którą napisał dla sieci sklepów "Biedronka".

Fascynacja kuchnią azjatycką u Pawła Albrzykowskiego zaczęła się w latach siedemdziesiątych. Miał kilkanaście lat. Mama mieszkała w Chicago. Jeździł do niej na wakacje. Pamięta doskonale, jak pierwszy raz odwiedził tam Chinatown. Już sama Ameryka lat siedemdziesiątych: kolorowa, multikulturowa, bogata - w zestawieniu z realiami czasów Gierka była dość egzotyczna. Ale to, co zobaczył w chińskiej dzielnicy, było jak wycieczka na Marsa.

Pozostało jeszcze 92% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Maria Mazurek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.wspolczesna.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2021 Polska Press Sp. z o.o.