Marnujemy 9 mln ton żywności rocznie. Jest szansa, że to się zmieni

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Ewa Andruszkiewicz

Marnujemy 9 mln ton żywności rocznie. Jest szansa, że to się zmieni

Ewa Andruszkiewicz

9 mln ton w całym kraju i ok. 200-300 tys. ton tylko na Pomorzu - tyle jedzenia każdego roku trafia do... kosza. Problem rozwiązać ma teraz ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Nowe przepisy nakładają na duże sklepy obowiązek nieodpłatnego przekazywania produktów spożywczych, które nie mogą trafić do sprzedaży, organizacjom pozarządowym.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności dotyczy sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kw., czerpiących co najmniej połowę przychodów ze sprzedaży produktów spożywczych. Nowe przepisy nakładają na nie obowiązek zawierania umów z organizacjami pozarządowymi i nieodpłatnego przekazywania im żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na uszkodzone opakowanie czy krótki termin ważności.

Pozostało jeszcze 84% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Ewa Andruszkiewicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.wspolczesna.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.