Noworoczne śniadanie dla maluchów, czyli „pankejki” na wypasie
Materiał informacyjny
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka „Wypasione” z Mlekovity 3,2% tł.
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki Masła Polskiego Mlekovita
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru pudru
- odrobina soli
- ulubione dodatki takie jak np. świeże lub rozmrożone: maliny, truskawki, owoce leśne, konfitury, syrop klonowy, miód albo po prostu cukier puder
Sposób wykonania:
- Masło rozpuszczamy w małym rondelku i czekamy, aż przestygnie.
- Surowe jajka – żółtka wraz z białkami – umieszczamy w misce i roztrzepujemy ręcznie lub za pomocą miksera, dolewając sukcesywnie mleko.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a po uzyskaniu jednolitej masy łączymy ją z rozpuszczonym, chłodnym masłem.
- Surowe ciasto odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło.
- Pankejki smażymy na suchej patelni teflonowej, na średniej mocy palnika, ponieważ w czasie smażenia pankejki muszą mieć czas, by nieco wyrosnąć. Gdy ich grubość się podwoi, przewracamy je na drugą stronę.
- Najczęściej gorące pankejki układamy w stosik i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Dzieciom można je podawać pojedynczo, ale warto pozwolić im samodzielnie dobierać owoce, syropy i konfitury.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!