Sernik bez pieczenia, czyli za pięć… dwunasta
Materiał informacyjny
Składniki:
- 1 kg Twarogu Sernikowego Premium Mlekovita
- 200 g masła Polskiego Mlekovita
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 200 ml mleka Wypasionego 3,2% z Mlekovity
- ok. 300 g herbatników o kształcie prostokąta (w liczbie pozwalającej wyłożyć blaszkę 20 x 30 dwoma warstwami)
- 1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- ulubione bakalie – rodzynki, suszona żurawina lub drobno pokrojone figi, skórka pomarańczowa lub cytrynowa
- ½ szklanki cukru pudru i 1 cytryna do wykonania polewy
Sposób przygotowania:
- W dość dużym garnku powoli rozpuszczamy masło, uważając, by nie doprowadzić do jego zbrązowienia. Następnie dodajemy cukier oraz ziarenka z laski wanilii lub odrobinę cukru z wanilią.
- W międzyczasie cały budyń wsypujemy do zimnego mleka i dokładnie mieszamy.
- Do garnka z roztopionym masłem i cukrem dodajemy twaróg i jajka, a całość staranie mieszamy – najlepiej rózgą kuchenną – tak by składniki się połączyły. Masa musi być cały czas podgrzewana, ale nie powinna zbytnio bulgotać, bo może się przypalić.
- Gdy masa serowa będzie jednolita, dodajemy budyń, mieszamy i krótko gotujemy, aż całość będzie miała aksamitną konsystencję budyniową. Na tym etapie do masy można też dodać ulubione bakalie.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników, a na ich powierzchni rozprowadzamy połowę masy serowej. Następnie układamy drugą warstwę ciastek i drugą połowę masy.
- Po wystygnięciu ciasta jego wierzch pokrywamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i cytryny.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!