Wędzony ryj, kiszka i mrowisko. Szukaj na szlaku!

Czytaj dalej
Fot. Helena Wysocka
Helena Wysocka

Wędzony ryj, kiszka i mrowisko. Szukaj na szlaku!

Helena Wysocka

W Spiżarni Tatarskiej na gości czekają trybuszoki, w białostockiej można raczyć się sokiem z buraków, a w biebrzańskiej skosztować polędwicy z kamiennego gara. Natomiast otwarte kilka dni temu Spiżarnie - Suwalska i Litewska - kuszą turystów pieczonym prosiakiem, serami, czy napoleonem.

Produkty te są najwyższej jakości, zostały bowiem wytworzone według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenia - zapewnia Mariusz Cylwik, zastępca dyrektora Podlaskiego Ośrodka Rolniczego w Szepietowie. A co chyba ważniejsze, wielki smakosz i twórca Podlaskiego Szlaku Kulinarnego, którego zadaniem jest wabić gości i promować wytwórców regionalnego jadła.

O tym, że mamy czym się chwalić, nikogo nie trzeba przekonywać. Na liście ministerstwa rolnictwa znajduje się aż 66 produktów tradycyjnych, które są wytwarzane przez mieszkańców województwa podlaskiego. Tyle tylko, że nie wszyscy wiedzą, gdzie ich szukać.

Pozostało jeszcze 90% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Helena Wysocka

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.wspolczesna.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.